Öğrencilik hayatımız boyunca birçok defa ders çalışmak, yoğun bir çalışma sürecine girmek zorunda kaldık. Sınav döneminde genel olarak soru bankası ve test çözdük. Sınav sistemine yönelik hazırlanan bu testler bilgiyi ölçmeyi hedefler. Sözel kısımda bilmediğimiz sorularda yanlış şıkları eleyerek doğru cevaba ulaşmaya çalışırız. Bu nedenle birçok öğrenci sınava hazırlık kapsamında soru çözme odaklı hareket eder. Ancak öğrenciler konuyu öğrenmek yerine soruları ezberlemiş olurlar. Bunun yanında soruyu çözebilmenin en önemli anahtarı soruyu anlamaktan geçer. Günden güne metinlerin uzadığı, paragraf şeklinde matematik sorularının karşımıza geldiği zorlu sınav süreçlerinden geçiyoruz. Bu nedenle verilen bilgiyi analiz edip doğru yorumlayabilmek önem arz eder. Sınava yanlış çalışma, etkili çalışma, düzenli takip bilincinde olma ve düzenli bir program ile sen de sınavda başarılı olabilirsin.
Yeni nesil soruları çözebilmeniz için mantık muhakeme, okuduğunu anlama becerilerinizi geliştirmeniz gerekir. Bunun içinde sınav dönemine girmeden önceki hayatınızda bol bol kitap okumuş olmanız sizi 3-0 öne geçirecektir. Çünkü kitap okumak bilgiyi kullanma, analiz, sentez, yorumlayabilme becerilerini arttırır. Ancak öğrencilik hayatının vermiş olduğu rahatlık neticesinde bugüne kadar yatarak geçirdiyseniz işler sizin için biraz daha zor. Ama korkmayın vereceğimiz taktikler doğrultusunda başarılı olabilirsiniz. Öncelikli olarak soru çözmek benzer sorulara karşı insan beynini geliştirecektir. Ancak kendinizi daha çok geliştirebileceğiniz taktikler de mevcut. Şunu unutmalıyım ki çalışan öğrenci her zaman daha avantajlıdır. Bunun yanında etkili çalışan öğrenci için bütün başarı kapıları sonuna kadar açıktır.
Ders çalışırken sayısal branşlarda size kolay gelen kaynaklardan uzak durmalısınız. Çünkü kolay sorular insan gelişimini çok fazla desteklemez. Bunun yanında çok zor sorular da sizi fazla yıpratır. Bu nedenle seviyenizi uygun sizi hafif zorlayan sorular çözmeniz sizin gelişiminizi sürekli hale getirecektir. Üstelik bu çalışma yöntemi ile her gün sabahtan akşama kadar soru çözmek zorunda değilsiniz. Bu çalışma yöntemi kendinize de vakit ayırırken en üst düzeyde kendini geliştirmeyi hedefler. Çalışırken soruların zor olmasından korkmamalısınız. Sorular çok ama çok zorsa mevcut kaynağınızı değiştirebilirsiniz. Ancak soruları bir şekilde yeterince uğraşarak çözebiliyorsanız korkmamalısınız. Çünkü soruların kolay olması çalışkan öğrenciler için büyük bir dezavantajdır.
Karşınıza zor soru çıktığında size tavsiyemiz o soru ile 45 dakikaya kadar uğraşmanız ve soruyu kendiniz çözmeye çalışmanızdır. Eğer soruyu 45 dakika içinde çözemezseniz birinden yardım alabilirsiniz. Tabi burada yardımın niteliği önemlidir. Öncelikli olarak birinden soruyu çözmesini kesinlikle istemeyiniz. Bunun yerine bir ipucu olarak soruyu kendiniz çözmeye çalışınız. İkinci olarak ise mevcut soruyu hiç bir türlü çözemiyorsanız sahip olduğunu kaynak sizin seviyenizin çok üzerinde demektir. Bu nedenle mevcut kaynağı bırakıp hızlı bir şekilde daha basit kaynaklara yönelmelisiniz.
Öğrenebilmek ve sınavda başarılı olabilmek için ders çalışmak önemlidir, fakat verimli çalışmak daha önemlidir. Verimli ders çalışmak için sizlere tavsiyelerimiz şunlardır:
Hedefinizin belirlemeniz ve hedeflerinizi gerçekleştirmek için plan yapmanız, istediğiniz başarıyı elde edebilmeniz için en önemli etmendir. Her öğrencinin dersleri algılama seviyesi farklıdır. Buna bağlı olarak öğrencinin kendisini tanıması ve potansiyeline uygun çalışma planı oluşturması gerekir. Bizim tavsiyemiz bu konuda uzman birinden destek almanızdan yanadır. Ders çalışma planı, öğrenciyi düzene sokar ve sınava hazırlık kapsamında zamanı verimli hale getirir. Ayrıca hedef koyarken hedefinizin ulaşılabilir, gerçekçi ve aynı zamanda motive edici olmasına dikkat etmelisiniz. Hedefleriniz belirsizlikten ziyade kesin ve net olmalıdır. Hedefi olmayan veya sınavda iyi bir puan alıyım ona göre bir yeri tercih ederim diye düşünen öğrenciler çok fazla başarılı olamazlar. Bu nedenle kendinizi tanımalı ve isteklerinize yönelik bir hedef belirleyebilmelisiniz.
İnsan beyni mükemmel bir yaratılış olsa bile aynı anda iki şeye odaklanma konusunda güçlük çeker. Bu nedenle ders çalışırken dikkatinizin dağılmaması önemlidir. Bu kapsamda dikkatinizi dağıtacak koşullardan kaçınmayı hedeflemelisiniz. Öncelikli olarak sınav dönemine girdiyseniz akıllı telefon, tablet, bilgisayar, televizyon gibi zaman alıcı uğraşları bırakmalısınız. Bu tarz teknolojinin getirmiş olduğu nimetler sizin zamanınızın büyük bir kısmını işgal eder. Size tavsiyemiz dilediğiniz kadar gezebilir, istediğiniz kadar ailenizle vakit geçirebilirsiniz. Ancak lütfen teknolojik cihazlardan uzak durunuz. Dişinizi sıkıp 1 sene adam akıllı çalışmak sonraki hayatınızın geri kalanında daha fazla rahat etmenizi sağlayacaktır. Bu nedenle teknolojik cihazlardan uzak durunuz. Ancak ailenizle istediğiniz kadar vakit geçirebilirsiniz, aileniz bir gezmeye gidiyorsa sizde gidebilirsiniz. İlk başlarda çok fazla aileniz yada arkadaşlarınızla vakit geçirecek olsanız da bir süre sonra sohbet biter, ders başlar. Sürekli olarak birileriyle bir şeyler konuşamazsınız neticede. Ancak telefon televizyon gibi cihazlar sizi tüm ömrünüz boyunca meşgul edecek kadar fazla içeriğe sahiptir.
Ders çalışırken televizyon izlemek, telefon ile oynamak, müzik dinlemek gibi aktiviteler dikkatinizi dağıtır ve öğrenmenizi olumsuz etkiler. Ben müzik dinleyerek çalışabiliyorum diyebilirsiniz ancak bu şekilde çalışmak dersin verimini düşürecektir. Etkili ders çalışmak istiyorsanız, sınava hazırlanırken dikkatinizi dağıtan elementleri ortadan kaldırmalısınız.
LGS kurs, YKS kurs sürecinde sınava hazırlanırken program oluşturup bu programa bağlı kalmak gerekir. Sınavın tarihine yönelik olarak konular hızlı ve etkili bir şekilde bitirilip zaman yönetimi, stres yönetimi gibi durumlar içinde zaman ayrılmalıdır. Sözel ders ve sayısal derslerin çalışma mantığının aynı olmadığı bilinmeli ve sözel derse çalışıyor gibi sayısal derse çalışılmamalıdır. Sözel dersler daha çok ezbere dayalı iken sayısal dersler beynin çözüm mekanizmasının sürekli çalışmasını gerektirir. Bu nedenle sizi geliştirecek nitelikli sorulardan bol bol çözmelisiniz. Her öğrenci birbirinden farklıdır. Bu doğrultuda öğrencilerin çalışma yöntemlerinde de bazı farklılıklar olacaktır. Fakat Genel çalışma yöntemleri herkes için geçerlidir. Son olarak tavsiyemiz az soru çözdüğünüz için üzülmeyin eğer çözdüğünüz sorular sizi geliştirecek ve zaman alan sorular ise kesinlikle o gün en karlı en fazla kendini geliştiren kişi sizsiniz.
Etkili ve verimli ders çalışma bizlere başarının kapısını aralar. Etkin dinlemenin en önemli yolu derse konsantre olmak ve dikkatimizi dağıtan tüm her şeyden kurtulmaktır. Dersi derste dinlemek ve anlamak size büyük bir zaman kazandıracaktır. Aynı konuya iki defa çalışmak zorunda kalmayacaksınız. Buradan artan zamanda ise farklı etkinlikler ile kendinize zaman ayırabilirsiniz. Öğretmenleriniz konuyu anlatırken önemli olduğunu düşündüğü noktaları özellikle belirtmek isteyebilir. Dersi etkin dinliyor iseniz bu noktaları kaçırmazsınız ve gereken yerde notunuzu alabilirsiniz. Sizlere tavsiyemiz dersin büyük bir bölümünde not almaya çalışmayın sadece dersi dinleyip konuyu anlamaya odaklanın. Sadece önemli noktaları kısa bir şekilde not alınız. Ders anında dersi anlamaya çalışırken önemli gördüğünüz yerler ile ilgili kısa notlar almak zihnin dağılmasını engeller. Düzgün not almayı öğrenmek öğrenciler için ders çalışma konusunda oldukça yardımcıdır. Bu nedenle ders esnasında önemli yerler kısa kısa not almalı aynı zamanda ders sonrasında mutlaka dersi tekrar etmeli ve konu ile ilgili soru çözmelisiniz.
Yeni öğrendiğimiz bilgilerin hafızamızda ki yeri kısa süreli olur. O an için öğrenmiş olduğunuz bilgiyi tekrar etmemeniz halinde kısa süre içinde unutursunuz. Unutmayınız ki tekrar edilmeyen bilgi su üstüne yazı yazmak gibidir. Tekrar yapıp konuyu özümsemediğiniz takdirde aynı konuya tekrar tekrar çalışmanız gerekecektir. Buda sizin için büyük bir zaman kaybı olur. Amacımız unutmayı en aza indirmek olmalıdır. Ayrıca tekrar ettiğiniz konu ile ilgili seviyenize uygun sorular çözmelisiniz. Düzenli çalışmanız halinde konu bazındaki seviyeniz yükselecektir. Soruların ortalama olduğunu yada kolay geldiğini düşündüğünüzde soruların zorluğu arttırarak beyninizin çalışır halde olduğundan emin olmalısınız. Ne kadar çok nitelikli soru çözerseniz, konu zihninizde netleştirir ve sınav esnasında tüm soruları kolayca yapabilirsiniz.
Sabah saatlerinde zihin oldukça verimli bir şekilde çalışır. Bu nedenle sabah uyanıp kahvaltınızı yaptıktan sonra sayısal branşlara çalışmanız sizin için daha faydalı olacaktır. Ancak sayısal branşlar yorucu olduğundan dolayı akşama kadar ders çalışmanız mümkün olmaz. Bu nedenle öğle arasında 1 saatlik bir uyku zihnin kendisini toparlamasını sağlayacak ve tekrardan full potansiyel derse yönelebileceksiniz. Gece uyumadan önce ise mutlaka çözemediğiniz zorlandığınız soruları 45 dakika civarı çözmeye çalışınız. Bu sayede gece siz uyurken dahi uğraşıp ta çözemediğiniz sorular ile beyniniz mücadele vermeye devam edecektir. Uyurken bile öğreneceksiniz diyebiliriz. Ezberlemesi yüksek derslere tam verimli bir şekilde çalışmayı son aya bırakabilirsiniz. Bu sayede sınav öncesi öğreneceğiniz tüm bilgiler aklınızda daha net kalır. İlk aşamada sayısal dersleri halletmeniz sizin için büyük bir avantaj olacaktır.
Size anlatmış olduğumuz örnek plana yönelik sizde ne zaman çalışacağınızı ve neler yapacağınızı plan dahilinde oturtmalısınız. Yorgun olduğunuzda kesinlikle çalışmayın. Ayrıca uykunu almazsan, çalışma sürecin verimsiz geçecektir. Sınava hazırlık için olabildiğince erken saatlerde çalışmaya başlanmalı ve bir süre çalıştıktan sonra uyku molası verilmelidir. Bu sayede kendiniz bir gün içinde 2 defa tam potansiyeliniz ile çalışmaya itebilirsiniz. Derslere gün gün çalışmak ve zaman içerisinde derslerin tekrar üzerinden geçip soru çözümü ile bunu desteklemek konuyu öğrenmenin en iyi yoludur.
Çalışma süreniz ne çok kısa, ne de çok uzun olmalıdır. Etkili bir çalışma için 50 dakikada bir 15 dakika ara verebilirsiniz. Ancak burada kendinize dikkat etmelisiniz. Kimi zaman bir derse çalışmaya başlar ve saatlerce tam verimlilik içerisinde çalışabilirsiniz. Bu tarz zamanlarda sürekli ara vermek yerine yorulana kadar çalışıp sonrasında uyku veya farklı bir büyük mola da verebilirsiniz. Çünkü ara vermek, odaklanma gücünü arttırırken beynin bilgileri sindirmesi için mükemmel bir andır. Bunun yanında unutmayınız ki çalışırken derse odaklanmanız gerekmektedir. Odaklanmayı arttırmak için çok uzun süre aynı ders türlerine çalışmayın. Çünkü bu tarz çalışmak sizi yormanın yanında sıkılmanıza da neden olacaktır. Bir ders sözel bir ders çalışırken sonraki ders için sayısal ders tercih etmeniz daha verimli olacaktır. Günlük ne kadar çalışılması gerektiği ise bireysel farklılık göstermektedir. Bunda; öğrenme hızınız, seviyeniz gibi faktörler etkendir. Her gün düzenli olarak çalışmayı alışkanlık haline getirmek gerekir. Başarıyı elde edebilmek için verimli ders çalışmak şarttır.
Verimli şekilde sınava hazırlanmak için uygun ortam önemlidir. Sınav süreci bir iki saatte bitecek bir süreç değildir. Sınav süreci uzundur, yorucudur. Bu nedenle kendinize bir çalışma ortamı oluşturmalısınız. Çalışma ortamında dikkatinizi dağıtacak hiç bir şey bulunmamalısın. Çalışma ortamın temiz, sessiz ve düzenli olmalıdır. Bunun yanında karanlık bir odada çalışmak hem günden güne motivasyonunuzu düşürür hem de ders çalışmanızı olumsuz etkiler. Bu nedenle güneş alan aydınlık bir odada çalışmanı tavsiye ediyoruz. Çalışma ortamında rahat bir sandalye kullanmalısın. Ancak bu sandalye rahat olmasının yanında sabit olmalı ve çok fazla hareket etmemelidir. Yani döner sandalyelerden uzak durmalısın. Çalışma masanın yeterince geniş olmasına ve kitaplarını ayrıca diğer eşyalarını koyabileceğin kadar gözü olmasına dikkat et.
Eğer yardıma ihtiyacın olursa, bu konuları iyi bilen birinden yardım istemekten çekinmemelisin. Arkadaşlar, aileden birileri, özel hocalar ve öğretmenlerin hepsinden yardım isteyebilirsiniz. Bir konuyu sorarken yada farklı bir şekilde yardım isterken kesinlikle utanmayınız. Net bir şekilde kendinizi ifade etmekten çekinmeyiniz. YKS Hazırlık, LGS Hazırlık kapsamında verimli ders çalışma için yardım almak oldukça önemlidir. Sınava hazırlık süreci oldukça zorludur ve mutlaka yardım gereklidir. Sadece sayısal branşlarda soru çözüm konusunda alacağınız yardım en fazla ipucu istemek olmalıdır. Ne olursa olsun sorunuzu birine çözdürmek yerine kendiniz çözmelisiniz. Ancak bu şekilde sayısal branşlarda başarılı olabilirsiniz.
Sınava çalışmaya başladıysanız hedeflerinize çok fazla odaklanmamalısınız. Bu tarz hedeflerinize çok fazla odaklanırsanız kendi motivasyonunuzu düşürebilirsiniz. Hedefinize çok fazla odaklanmanız ve sürekli olarak bunu kendinize hatırlatmanız başarısızlık fikirlerini aklınıza getirmeye başlayacaktır. Sınav yorucu ve zorlu bir süreçtir. Bu nedenle hedefinizi belirlemeli ancak sürekli olarak bu hedefi düşünmemelisiniz. Ders çalışmaya olumsuz düşüncelerle (ders çok zor ben bu dersi yapamam, konuyu zaten anlamadım, bu dersi hayatımın neresinde kullanacam, zaten istediğim yere gidemem v.b.) başlarsanız motivasyonunuz düşer ve çalışmayı sürdürmekte zorlanırsınız. Bu düşünceler yoğun olduğunda sınav kaygısı başlar ve motivasyonunuz düşer.
Öncelikle şunu bilmelisiniz ki ne kadar çalışsanız da, elinden geleni yapsanız da hedefinize ulaşacağınızın bir garantisini size kimse veremez. Diğer bir yandan şunu da bilmelisiniz ki sınava elinizden geldiğince çalıştıktan sonra ilerde daha iyi bir konumda olma olasılığınız oldukça yüksektir. Sınava etkili bir şekilde çalışarak kazanma ihtimalinizi arttırmış olursunuz. Hedefe odaklanmak yerine sürece odaklanmalısınız. Çünkü çalışma tarzınız, çalışma zamanınızın seçimi size aittir. Sürekli sınavın sonucuna odaklanıp kendimizi yıpratmak yerine, yapabileceklerimize odaklanmak kesinlikle daha faydalıdır. Sınava hazırlık sürecinde motivasyonumu nasıl yüksek tutabilirim? diyorsan okumaya devam et.
İnsan sürekli olarak ders çalışamaz. Sürekli olarak ders çalışmak ise seni çok fazla geliştirmeyecektir. Sürekli çalışmada beyin bir süre sonra yavaşlar ve yorulur. Bunun üstüne çalışmaya devam etmek size çok bir şey katmayacağı gibi zamanınızı boşa harcamış olursunuz. Bunun yerine yorulduğunuzu hissettiğinizde ara vermeniz, hatta düzenli olarak günün yarısında 1 saatlik uykular ile beynin kendini toparlamasına yardım etmeniz iyi olacaktır. Tüm günü ders çalışarak geçirmektense, kendine zaman ayırman sayesinde daha etkili bir şekilde ders çalışabilirsin. Ancak unutma ki sınav döneminde televizyon, telefon, bilgisayar gibi cihazların tamamı yasak. Yapacak bir şey bulamıyorsan dahi lütfen bu cihazları kullanma. Ailenle gezmeye gidebilir, farklı tarzda vakit geçirmeye devam edebilirsin ancak sınırsız eğlencenin olduğu tüm araç gereçlerden uzak durmalısın.
Özgüven önemlidir ancak gereksiz fazla özgüven sizi hezimete uğratır. Gerçekten yapabilecek dahi olsan çalışmayı sakın bırakma. Unutma ki kendine güveniyor olsan da çalışman gerekir. Güven sadece başarıya giden yoldaki engelleri uzaklaştırır. Bu nedenle olumlu düşün verimli bir şekilde çalışırsan yapabileceğine inan.
İnsanların çalışma tarzları farklılık gösterebilir. Ancak sözel derslerde tavsiyemiz zaman zaman arkadaşlarınızla birlikte çalışmanızdan yana olacaktır. Başkalarıyla çalışmak, onlara bir şeyler açıklayacağın veya konu hakkında konuşacağın için öğrendiğin konuları pekiştirmene yardımcı olacaktır. Ancak bu dediklerimiz sözel yani ezberlemenin çok olduğu derslerde geçerlidir. Bunun haricinde sayısal derslerde önerimiz tek başına çalışmandan yana olacaktır. Ayrıca anlamadığın bir konuda yardım istemekten çekinme.
Kendinizi sınav gününde hazır hissetmeniz önemli bir husustur. Stresli insanlardan uzak durmalısın. Sınavdan önceki gece yeterince dinlenmeli, ağır şeyleri tüketmekten kaçınmalısın. Sağlıklı ve hafif şeyler tüketmeli, konsantrasyonunu arttırmana yardımcı olacak aperatifleri yanında bulundurmalısın. Sınava son dakika gitme. Öncesinde sınav salonun da ol ve mutlaka tuvaletini yaptığından emin ol. 🙂 Sınava başlamadan önce sınav salonunda olman sınav stresini yenebilmen ve sınava odaklanabilmen için önemlidir. Sınav esnasında cevabını bilmediğin sorularla çok fazla zaman kaybetme. Sınavda karşına çok fazla bilmediğin soruların gelmesinin senin motivasyonunu kırmasına engel ol. Tüm sınava odaklanmalı ve zor bir soru geldiğinde o zor soruların başkalarına da zor geldiğini kendine hatırlatmalısın. Unutma ki zor soru geldiğinde bir çok öğrenci stres olur. Rakiplerin stresi yönetmekle uğraşırken senin rahat bir şekilde sınava devam etmen ve stresini bastırabilmen seni binlerce kişinin önüne geçirecektir. Unutma ki sınav her şey değil, ancak hayatımızda önemli bir aşamadır. Sınavdan düşük alman hayatının bittiğini anlamına gelmez.
Ailelerin çocuklardan beklentisi, çocukların “derslerine çalışıp, başarılı olmasıdır.” Ailelerin beklentisi yüksek olunca olası bir başarısızlığın nedeni ‘yeterince çalışmamak’ olarak görülebiliyor. Bu nedenle öğrenciye daha fazla çalışması gerektiği konusunda baskı yapılabiliyor. Oysa gerekli olan ‘bilinçsizce çok çalışmak’ değildir. Verimli ve etkili ders çalışma yöntemleri sayesinde insanlar kendilerini yıpratmadan başarıyı elde edebilirler. Unutmayın! Sadece plansız insanlar, sınav günü gelip çattığında kitaplara sarılır.