Öğrencilik hayatımız boyunca sınıflarda test çözerek ders çalışmaktayız. Sınav sistemine göre hazırlanan bu testler de genellikle bilgiyi ölçmektedir. Bilgiyi ölçen test sınavlarında yanlışı elemektir. Çünkü doğru cevap size zaten verilmiştir. Bu nedenle öğrenciler sınava hazırlık kapsamında konuyu çok iyi öğrenmek yerine bol miktarda soru çözmeye odaklanırlar, hatta ders çalışmak tan kasıt soru çeşitleri ezberlenmeye dönüşmüştür. Sınavlarda soruyu doğru anlamak çok önemli, bazı sorularda soruyu anlamak, cevabı bulmaktan daha zor. O yüzden bilgiyi doğru yorumlayabilmek çok önemlidir. Sınavlarda başarılı olmak istiyorsak yeni sınav sorularına hazırlıklı olmamız gerekir.
Yeni tarz sorulara alışmak için mantık muhakeme becerilerini ölçen sorulardan çözmeniz gerekir. Ne kadar çok soru çözerseniz beyniniz de bu tarz sorulara karşı o kadar gelişecektir. Çok kitap okumanın, bilgiyi kullanma, analiz, sentez, yorumlayabilme becerilerini artırmak için önemi vardır. Uzmanlara göre her gün en az yarım saat okunmalıdır. Kitap okumak bir zaman kaybı gibi görünmemelidir. Şunu unutmalıyım ki hangi sistem gelirse gelsin çalışan öğrenci avantajlıdır. Çalışan öğrenciler soruların zor olmasından korkmamalıdır. Hatta soruların çok kolay olması çalışkan öğrenciler için dezavantajdır. Çünkü sorular çok kolay olduğunda çalışmayan öğrenciler de yapabilmektedir.
Öğrenmede iyi sonuç almak için ders çalışmak önemlidir, fakat verimli çalışmak daha önemlidir. Verimli çalışmak için birtakım etkenler vardır.
Hedefinizin olması ve hedeflerinizi gerçekleştirmek için plan yapmak, sizi istediğiniz başarıya götürecek çalışmaların ilk ve en önemlilerinden biridir. Her öğrencinin dersleri algılama düzeyi gün içindeki zamanlarda değişiklik gösterir. Buna bağlı olarak öğrencinin kendi potansiyeline uygun çalışma planı yapması gerekir. Ders çalışma planı, sınava hazırlık kapsamında zamanı daha verimli kullanmanızı sağlar.Sınava nasıl hazırlanılır, sınava hazırlık sürecinde yapılması gerekenler neler diye soruyorsanız öncelikle etkili bir plan yapınız. Ayrıca hedef koyarken ulaşılabilir ve motive edici olmasına dikkat etmelisiniz. Hedefler kesin ve net olmalıdır. Bu hedef ulaşılması kolay ve ümidinizi kıracak kadar ulaşılmaz olmamalıdır.
Beynimiz yaratılışı sebebiyle mükemmel olmasına rağmen aynı anda iki şeye odaklanamaz. Bu nedenle ders çalışırken dikkatimizi dağıtacak koşullardan kaçınmalıyız. Ders çalışırken tv izlemek, telefonla oynamak ve müzik dinlemek dikkatimizi dağıtacak ve öğrenmeyi olumsuz etkileyecektir. Verimli çalışmak istiyor iseniz, verimli ders çalışma nedir diye soruyor iseniz sınava hazırlık süreci nde dikkatinizi dağıtan şeyleri ortadan kaldırmalısınız.
LGS hazırlık,YKS hazırlık sürecinde sınava hazırlanırken bir plan doğrultusunda çalışılmalıdır. Sınavın ne zaman olacağı iyi bilinmeli ve ona göre ders çalışma programı yapılmalıdır. Öğrenme tarzına yada konuya uyacak şekilde çalışma tekniklerini bilmek gerekir. Kişi hangi türden öğrenme ile daha iyi öğreneceğine inanıyorsa o şekilde çalışmalıdır. Her öğrencinin bireysel farklılıkları göz önüne alındığında çalışma yöntemleri nde bazı farklılıklar olacaktır. Fakat herkes için geçerli genel çalışma yöntemlerinin olduğu da unutulmamalıdır.Örneğin, işitsel öğrenen kişi notları okurken seslerini kaydedip sonrasında dinleyebilir yada bedensel dilini kullanarak sesli şekilde konuyu kendine anlatarak öğrenebilir.
Doğru bilgiye odaklanmak çok önemlidir. Sınavda çıkabilecek konular neler olabileceği konusunda kendimize sorular sorarak, çok da önemli olmayan şeylere takılmaktansa, en önemli bilgiye odaklanmana yardımcı olabilir.
Etkili ve verimli ders çalışma bir öğrenciyi başarıya götürecek en önemli faktörlerden biridir.Etkin dinlemenin en önemli yolu konsantre olmuş bir şekilde dikkatli dinlemektir. Dersi derste dinlemek etkili ders çalışmak açısından çok önemlidir. Öğretmenleriniz konu anlatırken önemli olduğunu düşündüğü/sınavda çıkma ihtimalini yüksek gördüğü konularda belirli kelimelere ve konulara vurgu yapar. Ders anında önemli gördüğünüz yerin altını çizmek ve kısa kısa not almak zihnin dağılmasını engeller. Verimli Ders Çalışmak için bilgi kartları yapılabilir. Matematik formülleri ve kelime anlamlarını unuttuğumuz kelimeler bu kartlara yazılabilir. Düzgün not almayı öğrenmenin çalışma zamanı geldiğinde çok yardımı dokunacaktır. Bu nedenle ders sonlarında, günlük, haftalık ve aylık periyotlar ile tekrar yapmalısınız.
Yeni öğrendiğimiz bilgiler kısa süreli hafızamıza kaydedilir. Tekrar etmediğiniz bilgiler kısa süre içinde unutulacaktır. Tekrar edilmeyen bilgi su üstüne yazı yazmak gibidir. Amacımız unutmayı en aza indirmek olmalıdır. Mutlaka tekrar ettiğiniz konu ile ilgili soru çözmelisiniz. Ne kadar çok soru çözerseniz konuyu o kadar çok zihninizde netleştirir ve bilgiyi kullanılabilir hale getirirsiniz.
Saat kaç ile kaç arasında çalışacağınızı ve neler yapacağınızı daha önceden belirleyip doğru çalışma saatlerini bulmalısınız. Yorgun olunduğunda çalışılmamalıdır. Uykunu almazsan, çalıştığın şeyleri pek hatırlamazsın ve ertesi gün performansının düşer. Sınav hazırlık için olabildiğince erken başlamak önemlidir. Son anda aşırı yükleme yapmamış olursunuz. Öncesinden çalışmak ve zaman içerisinde bunların üzerinden geçmek konuyu öğrenmenin en iyi yoludur.
Çalışma süreniz ne çok kısa, ne de çok uzun olmalıdır. Etkin Çalışma için 40-45 dakikada bir 15 dakika ara verilmelidir. Çünkü ara vermek, hem odaklanma gücünü artırır hem de öğrenilen bilgileri sindirmenizi sağlar. Dinlenirken dinlendirici müzikler dinleyin. Müzikler, mutlaka pozitif müzikler olmalı. Yani depresif müziklerden damar dediğimiz şarkıları dinlemeyin. Çalışırken derse odaklanmanız gerekmektedir. Odaklanmayı arttırmak için çok uzun süre aynı derse ve aynı ders türlerine çalışmayın. Bu hem daha çok yorulmanıza hem de sıkılmanıza neden olur. Bir sözel bir sayısal ders çalışmanız daha verimli olacaktır. Günlük ne kadar çalışılması gerektiği ise bireysel farklılık göstermektedir. Bunda; öğrenme hızınız, seviyeniz gibi faktörler etkendir. Her gün düzenli olarak çalışmayı alışkanlık haline getirmek gerekir. Başarı elde etmek için ders çalışmak şarttır. Bunun içinde verimli ders çalışma programı hazırlamanız sizin için faydalı olacaktır.
Eğer yardıma ihtiyacın olursa, bu konuları iyi bilen birinden yardım istemekten çekinilmemelidir. Arkadaşlar, aileden birileri, özel hocalar ve öğretmenlerin hepsinden yardım isteyebiliriz. YKS Hazırlık, LGS Hazırlık kapsamında verimli ders çalışma için yardım almak oldukça önemlidir. Sınava hazırlık süreci oldukça zorludur ve mutlaka yardım gereklidir.
Sınava hazırlanmaya başladığınız andan itibaren elde edeceğiniz sonuçlara odaklanırsanız motivasyonunuzun düşmesine neden olursunuz. Sonucu düşünürsek aklınıza başarısızlık fikirleri takılmaya başlayacaktır. Ders çalışmaya olumsuz düşüncelerle (dersin zor olduğu, anlamadığınız, dersin gereksiz olduğu, istediğim okulu kazanamayacağım hatta sınavda kaydırma yapacağımız v.b.) başlarsanız motivasyonunuz düşer ve çalışmayı sürdürmekte ve konuyu öğrenmekte zorlanırsınız. Bu düşünceler yoğun olduğunda motivasyonunuzu, öğrenme seviyenizi düşürür, hatta sınav kaygısına neden olur. Siz ne yaparsanız yapın, ne kadar çalışırsanız çalışın istediğiniz okulu kazanacağınızın ya da sınavdan yüksek bir not alacağınızın garantisi yoktur. Biz çalışarak kazanma ihtimalini arttırmış oluruz. Sürece odaklanmalısınız. Çünkü süreç (çoğunlukla) bizim kontrolümüzdedir. Ne kadar ders çalışacağınızın, nasıl çalışacağınızın seçimi size aittir. Sürekli sınavın sonucuna odaklanmak yerine, yapabileceklerimize odaklanmak kesinlikle faydalı olacaktır. Sınava hazırlık süreci nde motivasyonu yüksek tutma yolları mevcuttur. Motivasyonu yüksek tutmak için şunları yapmak bize yardımcı olacaktır:
Ara vermek, tüm günü ders çalışarak geçirmektense, eğlenmek için de biraz zamana ihtiyacın olacaktır.
Olumlu düşünmek, özgüven önemli ancak çok çalışmaman gerektiği anlamına da gelmez. Kendine güveniyor olsan da çalışman gerekir. Güven sadece başarıya giden yoldaki engelleri uzaklaştırır.
Başkalarıyla çalış, başkalarıyla çalışmak, onlara bir şeyler açıklayacağın veya konu hakkında konuşacağınız için eksiklerini tamamlamana ve daha fazla şey hatırlamana yardımcı olur.
Yardım istemek, anlamadığın bir konuda arkadaşından veya öğretmeninden yardım istemekten çekinmemelisin.
Verimli şekilde sınava hazırlanmak için en uygun ortamı sağmak gerekir. Örneğin; Bulunduğun yerde dikkatini dağıtabilecek olan her şeyi uzaklaştır. Temiz, sessiz ve düzenli bir odada çalış. Karanlık bir odada çalışmak tavsiye edilmez. Gece etrafı aydınlat veya gündüz vakti perdeleri açabilirsin. Ayrıca daha iyi bir çalışma performansı için, televizyon, sözlü ve yüksek sesli müzik gibi dikkat dağıtıcı şeyleri kaldırman gerektiğini unutmamalısın.
Öğrencilerin kendilerini sınav gününde hazır hissetmeleri çok önemli hususlardan biridir. Eğer mümkünse, stresli insanlardan uzak durulmalıdır. Çalışma ortamında stresli ve olumsuz bir atmosferin oluşması motivasyonumuzu olumsuz etkileyecektir. Sınavdan önceki gece yeterince dinlenilmesi, sağlıklı ve hafif şeyler tüketilmesi, konsantrasyonunu arttırmana yardımcı olacak aperatif şeylerin yanımızda bulundurulması, sınava başlamadan önce düşüncelerini toparlaman için sınav salonuna on veya on beş dakika erken gidilmesi ve sınavda cevabını bilmediğin soruyu pas geçerek vaktin kaldığında geri dönülmesi önemlidir.
Ailenin de çocuklardan beklentisi, onların ‘derslerine çok çalışıp, başarılı olmaları’ yönündedir. Beklenti böyle olunca başarısızlığın nedeni, ‘yeterince çalışmamak’ olarak görülmekte ve öğrenciden sürekli daha çok çalışması istenmektedir. Oysa gerekli olan ‘bilinçsizce çok çalışmak’ değil; verimli ders çalışma yollarını iyi bilerek ve bunlardan gereğince yararlanarak etkili çalışmaktır. Instagram Soru Çözme Taktikleri için prestij ata hesabını takip edebilirsiniz. Unutmayın! Sadece plansız (düzensiz) öğrenciler, sınav kapıya dayandığında telaş içinde kitaplara sarılır.